Emoce a hodnoty v rozhodování: Limity data-driven přístupu v řízení společnosti

V dnešní době, kdy se zdá, že máme data na dosah ruky k vyřešení jakéhokoli problému, je lákavé předpokládat, že správa společnosti je jen dalším úkolem pro Excelové tabulky a algoritmy. Ale co když jde o lidskou přirozenost a společnost? Je možné, že naše společnost není jen další sada dat k analyzování?

Začneme pohledem do světa ekonomie, konkrétně u rakouské školy. Ludwig von Mises, jedna z klíčových postav této školy, v knize "Human Action" tvrdí, že ekonomická aktivita je výsledkem individuálních rozhodnutí založených na osobních hodnotách a preferencích, nikoli na pevných, objektivních pravidlech. Představte si, že chodíte do obchodu koupit chleba. Vaše volba není určena pouze cenou nebo kalorickou hodnotou, ale také tím, zda preferujete žitný chléb před bílým, nebo zda se rozhodnete kupovat u lokálního pekaře jako podporu malého podnikání. Tato rozhodnutí jsou hluboce osobní a nelze je plně kvantifikovat.

Behaviorální psychologie nám poskytuje další úhel pohledu. Daniel Kahneman a Amos Tversky, ve své práci o heuristikách a zkresleních, ukázali, že naše rozhodnutí jsou často daleko od racionálního myšlení. Máme tendenci přeceňovat pravděpodobnost nepravděpodobných událostí - například, že vyhrajeme v loterii, přestože šance jsou proti nám. Tento "optimismus loterijního hráče" je jen jedním z mnoha příkladů, jak emoce a zkreslení převládají nad čistou logikou.

"Ve světě, kde může být každé kliknutí převedeno na data, je důležité si pamatovat, že ne všechny aspekty lidského rozhodování lze snadno kvantifikovat."

Historie nám poskytuje bohaté učební materiály. Vezměme si například Sovětský svaz a jeho pokusy o centralizované ekonomické plánování. Vše bylo postaveno na sběru a analýze dat, ale co chybělo, bylo porozumění individuálním touhám a potřebám. Výsledkem byla ekonomika, která byla efektivní na papíře, ale katastrofální v praxi. Lidé nejsou stroje a nemohou být řízeni pouze pomocí tabulek a grafů.

Někteří by mohli argumentovat, že pokud bychom měli dostatek dat, mohli bychom předvídat a řídit chování lidí. Ale jak ukázal Friedrich Hayek, pokusy o centralizované plánování vede k potlačení individuální svobody a spontánního řádu, který vzniká z osobních rozhodnutí.

"Pokusit se řídit společnost pouze pomocí dat je jako řídit auto s očima upřenýma na tachometr, aniž byste se dívali na silnici."

Závěrem, i když jsou data a vědecká analýza cennými nástroji pro pochopení určitých aspektů světa, musíme si být vědomi omezení tohoto přístupu, když jde o složitost lidského rozhodování. Vědecké metody mohou ukázat trendy a vzorce, ale nakonec je to osobní volba a hodnoty, které formují naši společnost. Svoboda volby a respekt k osobním preferencím a hodnotám by měly být vždy v centru jakéhokoli pokusu o řízení společnosti.


Autor Vašek



Zdroje:

  1. Mises, Ludwig von. "Human Action: A Treatise on Economics." Yale University Press, 1949.
  2. Kahneman, Daniel a Tversky, Amos. "Prospect Theory: An Analysis of Decision under Risk." Econometrica, 1979.
  3. Hayek, Friedrich A. "The Road to Serfdom." University of Chicago Press, 1944.
  4. Historie Sovětského svazu a jeho ekonomického plánování.

Post a Comment

Novější Starší